Начало Полезно История на изкуството Ренесанс - Ранен ренесанс

Ренесанс - Ранен ренесанс

Е-мейл Печат ПДФ

Ранен Ренесанс (1400-1500)
- Преврат в човешкия живот и мироглед, огромен разцвет на художествената култура във всички видове и жанрове.
- Радикална смяна на изобразителната система - става реалистична. Има преход от религиозното към светското изкуство.
- Художникът извършва репродукции на еднакви теми и сюжети. Изкуството се индивидуализира и вече не е анонимно, има търсене.
- Търси се конкретиката на човека - портретът. Изобразяват се исторически личности, или митологични образи на богове.
- Баланс между вътрешна и външна красота. Изобразяват се както велики светци, така и велики грешници, както божествената красота, така и грозотата (крайности).
- Ежедневието на човека е сюжет достоен за изобразяване. Изобразява се както трагическото, така и героичното действие на човека.
- Перспективата и пропорциите са напълно овладяни както в архитектурата и  скулптурата, така и в живописта.
- Най-разпространени са темперните бои, като се набляга на светлосенките за по-реалистичен и пространствен ефект.
- Правят се централно-куполни църкви, за да може всички да са на еднакво разтояние до центъра на храма (до бога).

- Ян Ван Ейк - въвежда използването на маслените бои в живописта.

- Мазачо - Въвежда натурализма и хуманизма на живописта в ренесанса. Моделира на базата на "тъмно и светло". Всички художници след него са се учели от творбите му. Той овладява анатомичната форма и перспективата.

- Фелипо Броналески - Изгражда "Санта Мариа дел Фиоре”. Това е първата завършена архитектурна форма на ренесанса - църква, изградена от  камък и тухла. Фасадите са по-разноцветни, което придава усещане за радост и раздвиженост. Големите плоскости са покрити не толкова със скулптури, а с живопис и мозайки. Набляга се на декоративизма.

- Донатело - Въвежда кавалетното изкуство - предмет, чиято фигура и размери позволяват местенето му. Така скулптурата се откъсва от архитектурата като самостоятелна творба в екстериора. Създател е на много мраморни и бронзови скулптури.

- Пиеро де ла Франческа - Овладява напълно перспективата. Отразява живота на богаташки фамилии, често прибягва до странни ракурси. "Мадоната с яйцето" - Богородицата е заобиколена от обикновени хора на мястото, на което би трябвало да стоят светците - нещо нечувано до този момент.

- Андреа дел Кастаньо - новаторски начин за изобразяване на обема - изнасяне на крака пред плоскостта. Употреба на локален тон (основен цвят) + бяло (светлина) и черно (сянка) за нюансировка на локалния тон. Това е най-подходящата техника за изобразяване на триизмерност чрез темпера.

 

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080325175019_1s_mg_1540.jpg

Кой е тук

В момента има 29 посетителя в сайта