Начало Полезно История на изкуството Ренесанс - Висок Ренесанс

Ренесанс - Висок Ренесанс

Е-мейл Печат ПДФ

Висок Ренесанс (1500 - 1525)
- Време, в което се реализират огромни проекти като Сикстинската капела, Ватиканските дворци, започва строежът на катедралата Св. Петър. Рим се превръща в столицата на  Високия ренесанс.
- Появява се нов подход в тълкуването на човека. Работи се върху вселенски сюжети. Художниците скъсват със затвореността в ателиетата, придобиват мобилност.
- Рафаел - Изписва папските апартаменти в дворците. Четирите теми, които трябва да се изобразят са богословие, философия, поезия, правосъдие.
„Атинската школа” - прави преглед на интелектуалната мощ на човечеството от стари до нови времена. Централно-симетрична композиция - постигане на дълбочина. Всички елементи на картината са организирани така, че окото да бъде водено към центъра на събитието. В това фреско Рафаел изобразява и себе си.

- Леонардо Да Винчи - символизира ренесанса в най-всеобхватния възможен смисъл. Уникален художник и изобретател. Изследва човешкото тяло и рисува точни пропорции. Прави изобретения и открития далеч надминаващи времето му.
Леонардо Използва нов похват в рисуването - въздушната перспектива. Открива, че еднакъв цвят изглежда различно в близък и в далечен план.
„Мона Лиза” (Джокондата). Моделът - рязко се отличава от всички създадени портрети. Постига се максимално точното му отразяване върху платното. Изразява се вътрешното преживяване на модела. Ръцете са използвани като елемент, говорещ също толкова много за модела, колкото лицето му.
"Тайната вечеря" - Една от най-известните и обсъждани творби на Леонардо.

- Микеланджело - Майстор в изграждането на тримерните фигури, драматизма и пластиката им. Прибягва до разномащабие. Той е един от най-големите художници и скулптори на ренесанса.
"Сикстинската Капела" - За цели 4 години, съвсем сам, той изрисува тавана на Сикстинската Капела (резиденцията на папата във Ватикана). Това е уникален по своите размери труд. Стилът в който е изпълнена е сухо фреско. Фигурите са изобразени в подходящи пропорции, върху полукръглия таван - това са известни образи и сцени с библейски характер.
"Давид" - Гола мъжка фигура, символизираща свободата и независимостта. Статуята е над 5 метра висока, изваяна от един единствен каменен блок.
"Пиета" - Дрехи от фини материи са изваяни от мрамор.

 

Манеризъм (1525 - 1600)
- Творбите са повлияни от хармоничните идеали на Леонардо, Рафаел и Микеланджело.
- Изкуственото е съпоставено с натуралното. Притежава интелектуални качества.
- Формите на хората са издължени а позите им - разкривени и драматични. Вниква се във вътрешния свят на човека.

Последна промяна ( Вторник, 14 Април 2009 10:52 )  

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080306145929_1_mg_1505.jpg

Кой е тук

В момента има 33 посетителя в сайта