Начало Полезно Конкурси Конкурс за Награда за съвременно изкуство БАЗА

Конкурс за Награда за съвременно изкуство БАЗА

Е-мейл Печат ПДФ

Конкурс за Награда за съвременно изкуство БАЗА

Организатор: Институтът за съвременно изкуство – София, съвместно с Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и международната мрежа Награди за млади художници


Кратко описание на проекта: Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA ( HYPERLINK "http://www.yvaa.net" http://www.yvaa.net).

Целта на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. Наградата създава позитивен контекст за младото съвременно изкуство и благоприятна среда за развитието му.

Условия за участие: Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Участието е свободно, както и по предложение на поканени институции, активни в областта на съвременното изкуство. Кандидатите трябва да бъдат български граждани или постоянно пребиваващи на територията на страната.

Необходими материали за кандидатстване: Процедура:
1. авторите (родени не по-рано от 1973 г.) предоставят творческа документация.
2. журито на конкурса, съставено от утвърдени специалисти в областта на съвременното изкуство, номинира четирима кандидати. Решението му се обявява на 10 април 2008 г. на сайта на ИСИ-София: http://ica.cult.bg
3. четиримата номинирани се представят в изложба в София през м. май в Софийска градска художествена галерия.
4. журито определя победителя и го съобщава в деня на откриването на изложбата.


Кандидатите трябва да владеят английски език. С номинираните се провежда събеседване на английски език.

Портфолиото трябва да съдържа:
Име, адрес, телефон, e-mail
Биография (CV) и библиография
Снимки/разпечатки на творбите (със заглавия, размери, година)
DVD (за видеотворби и пърформанси)
Кандидатите могат да предоставят допълнителни материали (каталози, брошури, текстове)

Приложената документация не се връща. Тя остава в архива на Наградата.

Документацията се предава до 4 април 2008 г. в Софийска градска художествена галерия (адресирана до Мария Василева). СГХГ е партньор на проекта.

Краен срок: 4 април 2009 г.

Награди: Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк през периода октомври 2008 – май 2009 и самостоятелна изложба през 2009 г. в галерията на ИСИ-София.

За контакти: (02) 9872181 - Мария Василева

 

Сподели с приятели

Кой е тук

В момента има 11 посетителя в сайта