Начало Полезно Изложби Изложби В България Изложба Орехотрошачката на Стефан Лютаков

Изложба Орехотрошачката на Стефан Лютаков

Е-мейл Печат ПДФ

Настоящата изложба „Орехотрошачка" в галерия Сариев /Пловдив/ представя пластики с по-кавалетен характер, които външно са обединени от материала, от който са създадени - чугуна. Според автора вкусът към този материал е направил много за артистичната му свобода и творчески образ.

Природата на чугуна, спецификата на неговата обработка и традициите в най-широкото му използване подчертават усещането за предметност на скулптурата като едно от най-важните и качества.

Скулптурата като предмет, който провокира да бъде не само съзерцаван, но и докосван, усещан тактилно, реално използван и то не само в ритуален, но и в чисто битов план. Това е основната концепция на изложбата, чието заглавие носи името на една от работите - „Орехотрошачка". Звучи като леко заиграване с музикалната класика и намигане на автора, че скулпурата може не само да се използва, но и чува.


„Със скулптурата можеш да разровиш жарта, да счупиш орех или да съхраниш тайните и праха си. Все пак това не са чисти предмети, както не са чисти предмети спомените и тайните („Кутия за спомени", „Кутия за тайни"). С намека за предметност съм по-ясен и по-естествен в мислите си за хората и човешкото." - казва авторът.


И в тази си изложба Стефан Лютаков остава верен на знаковостта, синтетичността и пластическото им разиграване в пространството. Отново се повтарят вариациите на любимите му природни образи и животни (риба, кон, цвете) - носталгичен и поетичен елемент и деликатното усещане за движението като емоция на духа („Море"). Индивидуалистичен и хуманен, провокативен и съзерцателен Стефан Лютаков винаги остава верен на свободата да бъде творец.

по материал на: lifestyle.bg

Последна промяна ( Сряда, 29 Април 2009 13:18 )  

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080324114224_1s_mg_1975.jpg

Кой е тук

В момента има 26 посетителя в сайта