Начало Полезно Изложби Изложби В България Изложба на Евгени Андреев – Неньо

Изложба на Евгени Андреев – Неньо

Е-мейл Печат ПДФ


Днес на 28 април, 18:30 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита ретроспективна изложба на произведения на Евгени Андреев - живопис и малка пластика. Експозицията може да бъде посетена до 10 май 2009 г.

 

 

Седмата самостоятелна изложба на твореца включва 75 живописни творби и 20 пластики, създадени по различно време. Досега негови творби са експонирани общо на шестнадесет изложби в София, Несебър, Осло, Париж, Хелзинки, Токио. Картини и пластики на художника са притежание на частни колекции в България, Великобритания, Германия, Норвегия, Русия, САЩ, Финландия, Холандия, Япония.

На откриването на изложбата ще бъде представен и художествения албум „Пътят", посветен на творчеството на Евгени Андреев - Неньо със съставител и автор на текста чл.кор.проф.Аксиния Джурова.

Андреев е творец, за когото изкуството е свободният свят, в който той експериментира различни стилове и техники в живописта и пластиката. Натрупаният опит му позволява да потърси, от една страна, симбиозата между графика и колаж, и от друга - връзката на въздушната изящност на акварела и характера на маслената боя, редом с пластичността и обема на отливката, присъщи на скулптурата.

Или, както самият той заявява: „Експериментът ме кара да се чувствам жив в безграничното пространство на изобразителното изкуство. В окомплектоването на ритуали, традиции, философии, вяра, мисъл, усещане, опит, цветове, структури се получава картината. Реален абстрактимпресионизъм..."

Най-изящният и деликатен експеримент на художника - рисуване чрез директно извлечен от листата, цветята и стеблата на растенията и подложен на натиск природен пигмент - му позволява напълно да замести боята и четката в традиционната живопис. Така още веднъж, по брилянтен начин, той изразява дълбоко присъщото му чувство за принадлежност към огромната схема на Природата. И на ненаситния си стремеж да проникне по-дълбоко в Кода на живота.

 

 

 

Последна промяна ( Вторник, 28 Април 2009 08:15 )  

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080325180004_1_mg_1562.jpg

Кой е тук

В момента има 70 посетителя в сайта