Уроците в изкуството

Е-мейл Печат ПДФ

Изложбата Уроците в изкуството се организира по повод 120 годишнината на Иван Лазаров и е част от музейната програма на Галерия Васка Емануилова – филиал на Софийска градска художествена галерия, която представя автори, свързани с живота и творчеството на скулпторката. От 27 юни (събота) - 30 септември (сряда) 2009 г.

 

В изложбата са показани скулптурни композиции, портрети и малки пластики, а също така рисунки и фотографии, свързани с жизнения и творческия път на Иван Лазаров и Васка Емануилова. Поставени редом едни до други, творбите на учителя Иван Лазаров и на ученичката Васка Емануилова пораждат много въпроси – за творческите взаимоотношения между двамата скулптори, общите моменти, близките идеи, за приликите и разликите, за отношението към формата и материала.
Акцент в изложбата са две непоказвани до този момент творби на Васка Емануилова (1905-1985) – композицията На нивата от студентските й години и пластика от теракота на жанрова тематика от първата половина на 30-те години.

От 1924 до края на дните си, Иван Лазаров (1889–1952) е професор в Художествената Академия. Васка Емануилова завършва в ателието на Иван Лазаров през 1927. Под непосредственото влияние на проф. Иван Лазаров тя формира бъдещите си възгледи като творец и с течение на времето се оформя като един от сериозните автори на българското изкуство през миналия век.

 

Последна промяна ( Петък, 26 Юни 2009 12:06 )  

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080324104337_1s_mg_1547.jpg

Кой е тук

В момента има 5 посетителя в сайта