Изложба Златю Бояджиев

Е-мейл Печат ПДФ
По случай рождения ден на Златю Бояджиев (1903 – 1976) – 22 октомври в галерия „Върхове“ на СИБАНК гостуват познати и непоказвани картини от колекцията на неговия син Георги Бояджиев.
В изложбата, която се открива днес 21 октомври 2009 г. от 18,30 часа, са включени няколко портрета на майката на художника от първия му период преди 1951, когато той получава тежък инсулт, както и по-късни портрети на различни негови родственици, на съпругата му, на дъщеря му. Тази серия оформя една особена тематична линия в експозицията – от семейството за семейството – която разкрива лица и моменти от личния живот на известния художник, от родословието му и от неговите сантиментални спомени. Серията портрети е допълнена от няколко живописни пейзажа от Пловдив и Мелник, както и от мащабната композиция „Апокалипсис”, която Златю Бояджиев рисува през 1969. В нея на фона на познатия и толкова обичан от него пловдивски пейзаж е развит един съвременен апокалиптичен хаос и безпорядък, в който като полудели се прескачат фигурите на свещеници, влюбени, грешници, самоубийци, пророци, селяни, прасета, кучета, туземци... Верен на експресивния си цветен стил, с който всички го познават, примитивен и спонтанен, Златю Бояджиев като че ли е въплътил в тази композиция своята мълчалива критика към заобикалящия го свят, към порядките на обществото, към суеверията и стереотипите. В центъра на самия Апокалипсис той е избрал да постави именно налудничавата фигура на един художник, размахал четката и палитрата си като оръжие.

Освен живописните работи в изложбата са включени и около 10 рисунки на Златю Бояджиев от първия му период. Част от картините в тази изложба напускат за първи път ателието му.

Златю Бояджиев безспорно е един от най-известните и обичани български класици. Роден на 22 октомври 1903 в Брезово. Учи в Търговската гимназия в Пловдив. През 1931 завършва живопис при проф. Цено Тодоров в Националната художествена академия в София и се връща в Пловдив, където става учител по рисуване в Пета прогимназия. Ранното му творчество се развива в посока на традиционния реалистичен академизъм. След инсулта през 1951 Златю Бояджиев започва да рисува с лявата ръка в съвършено различен, наивен, цветен и неповторим стил. С необходимия нерв във жеста на четката, с търпеливо наблюдение на натурата, продуктивен и влюбен в слабостите на хората и капризната красота на природата Златю се утвърждава като един от малкото изявени индивидуалисти в българското изкуство. Умира на 2 февруари 1976 в Пловдив. Изложбата продължава до 15 ноември.
 

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080609102205_00_dark_450.jpg

Кой е тук

В момента има 21 посетителя в сайта