Начало Полезно Изложби Изложби Цонко Генов във Викинг

Цонко Генов във Викинг

Е-мейл Печат ПДФ
В столичната галерия "Викинг" Цонко Генов представя своята първа самостоятелна изложба - "Моменти". Тази изложба показва неговия поглед за живота и личното му отношение към нещата около нас. Сюжетите за своите картини авторът открива в живия живот, като често влага и философски момент в тях. Той тръгва от дадена тема или идея (въздух, вода, огън, зямя), от мисълта за някого или нещо и отразява своите реакции върху платното. Срещите му с това, което го заобикаля, го провокират за създаване на творби, обмисляни продължително. В тях, независимо дали контактът със света е доброжелателен или не, художникът винаги изпитва вълнение от случващото се. Важните "моменти" в живота му прерастват в произведения.
Натурата, пейзажът имат съществено място в композициите му, повечето от които са направени така, че вграждат природата или елементи от нея. За художника тя е катализатор, който зарежда творческото му въображение. Колоритът за него е важен и може да отрази настроение или чувство. Няма любим цвят и всеки цвят би могъл да го привлече. Смята, че нюансите на чувствата леко могат да бъдат изразени чрез цветовете.
Преди година Цонко Генов защитава магистратура в специалност "живопис" в Националната художествена академия при проф. Андрей Даниел. От именития ни художник младият автор черпи нови възможности за пластичен изказ и една свобода. Свобода, от която има нужда всеки млад творец в търсене на себе си, на собствен стил и начин на изразяване. На изложбата той показва десетина големи като формат платна в маслена техника и два пастела.  
Независимо какво рисува - хората, които го впечатляват с нещо, природата, предметите около него, авторът винаги пречупва през собственото си виждане това, което го привлича. Птица, летяща в небето, жена, вперила поглед в далечината, момиче, загледано в безкрайната морска шир, са онези "моменти", които Цонко Генов "хваща" и отразява в картините си. Така успява да се докосне до емоциите на зрителя, да го накара да се вгледа в творбите му, да намери прекия път до сърцето му.
Последна промяна ( Сряда, 21 Октомври 2009 12:06 )  

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080324112652_1s_mg_1980.jpg

Кой е тук

В момента има 74 посетителя в сайта

Най ново