Начало Арт новини проф. Даниеле Донде във В. Търново

проф. Даниеле Донде във В. Търново

Е-мейл Печат ПДФ
Между 150 и 200 картини, които са точни копия на световни шедьоври на изобразителното изкуство, продава в България за година Фалшификатор № 1 в света, предаде "Янтра Днес".

Специално за представянето си във Велико Търново проф. Даниеле Донде е подготвил копие на "Портрет на Аделе Блох-Бауер" на Густав Климт, която е най-скъпо продадената картина в света. Нейният оригинал е продаден за $135 млн., а до 27 октомври фалшификатът може да бъде купен в старата столица, и то само за 1500 евро.

За репродукция на "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи купувачите ще броят 1800 евро. Прочутите "Слънчогледи" на Ван Гог струват 1400 евро, а "Дървото на живота" на Густав Климт ­ 1600 евро.

Проф. Донде гостува със своя изложба в грандхотел "Янтра" във Велико Търново. Експозицията включва 45 платна, които са лицензирани репродукции на Ван Гог, Моне, Модилиани, Реноар, Гоген, дори Леонардо да Винчи. През последните години италианецът продава около 3500 копия на известните импресионисти годишно. Представянето на творбите на професора в България и по целия свят е възможно благодарение на българския финансист Койчо Белчев, който от 1990 г. е съдружник на големия художник.

Белчев е бил съсобственик на втората по влияние и мощ в света финансово-брокерска къща на Уол Стрийт. Той е първият (а вероятно и единственият) нашенец учил психоанализа при прочутия проф. Юнг. Белчев е наследник на "Марко Белчев" ­ най-голямата тютюнева компания в България. Завършил е право и икономика в Цюрих.

В Швейцария е удостоен с титлата доктор заради труда си "Тютюнът в България". 22 г. гради зашеметяваща кариера във финансовия свят на Ню Йорк. 87 годишният милионер живее в Швейцария. Поддържа тесни контакти с персони от висшата европейска аристокрация, близък е до мнозина световни лидери, познат е като пряк началник и приятел на Ричард Никсън.

Койчо Белчев разказа пред “Янтра ДНЕС”, че от м.г. екипът на Даниеле Донде е започнал да рисува и платна на български автори. Той сподели, че харесва много имитацията на “Жътварки” на варненския художник Иван Ангелов. Фалшификатът е правен от роден майстор на четката и италианец от славянски произход. Редом до нея са платната на Владимир Димитров ­ Майстора и “Ръченицата” на Ян Мърквичка.

"Всеки собственик получава сертификат, че притежава оригинално копие на велик експресионист", обясни Койчо Белчев.

Над картините работят 10­12 художници, които рисуват в академията им в Логано. Най-трудната за копиране е "Мона Лиза", която отнема на имитаторите месец усилена работа. Именно Леонардовите творби се опират най-много на фалшификаторите, категоричен е Белчев. На помощ на художниците идват музеите и частните колекционери, които им осигуряват достъп до оригиналите. Новите картини са по-красиви от старите. Боите са по-хубави и изглеждат по-добре от изсветлелите в музеите, споделя българинът. Той самият притежава десетки копия на Моне и на Писаро.
 

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080324111002_1s_mg_1905.jpg

Кой е тук

В момента има 82 посетителя в сайта

Най ново