Начало Арт новини Галерия за аборигенско изкуство

Галерия за аборигенско изкуство

Е-мейл Печат ПДФ
Първата в Източна Европа галерия за аборигенско изкуство се открива в София на 3 декември от 19.00 ч. - в Аrt Eternal Gallery (ж.к. "Младост" 1, ул. "Димитър Моллов", бл. 28), съобщи БТА.

Досега такива галерии има в Париж, Лондон и Берлин, отбелязват инициаторите.

София се отваря за една от най-древните живи култури - българската публика ще види изкуство на 40 000 години и картини, рисувани в естествената среда на австралийската пустиня.

Авторите са майсторите на аборигенското изкуство на Централна Австралия. Всяко платно има дълбок духовен смисъл и носи философията на племената, които все още живеят с древното знание за природата.

Във всяка картина е вплетен и специфичният знак - тотем на автора, даден му още с раждането, който само и единствено той може да използва в творчеството си, обясняват познавачи.

Специален гост на откриването на галерията е един от изявените експерти на аборигенското изкуство - Нараян Козелу. Над 15 години той живее със семейството си в Австралия и продължава да работи с аборигенските артисти в едни от най-отдалечените райони на австралийската пустиня.

Познанията му за културата на племената и тяхното творчество са забележителни. Нараян Козелу е куратор на почти всички аборигенски експозиции по цял свят.

Създателят на галерията Ангел Христанов по собствените му думи остава поразен от модерността на аборигенското познание и решава да го открие за България, която е кръстопът на древни цивилизации. Името на Ангел Христанов стана популярно покрай българския филм "Източни пиеси". Той бе първият, който застана финансово зад проекта на режисьора Камен Калев и направи възможна реализацията на този изключително успешен филм, припомнят организаторите. БТА
 

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080324102151_1s_mg_1509.jpg

Кой е тук

В момента има 51 посетителя в сайта

Най ново